Ulasan Karangan Syarahan

Anda dikehendaki menyediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. Anda mewakili sekolah anda dalam satu pertandingan syarahan di peringkat daerah .Tajuk syarahan tersebut ialah “kepentingan  penguasaan Bahasa Inggeris dlm kalangan murid”.

Yang saya muliakan Tuan Pengerusi Majlis ,barisan panel hakim yang bijaksana ,dan hadirin yang akan saya sampaikan ialah “Kepentingan penguasan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar”.

Menurut Kamus Dewan,penguasaan bahasa inggeris dapat didefinisikan sebagai penghayatan atau penggunaan bahasa inggeris dengan betul dan lancar.Pelajar akan dapat mencapai markah ujian bahasa inggeris yang cemerlang setiap kali peperiksaan  diadakan serta mempengaruhi kedudukan pelajar dalam kelas.Malah menjadi contoh ataupun tokoh di sekolah.

Pelajar juga senang memahami buku yang berbahasa inggeris dan akan memberi impak yang besar dalam pencapai pelajar tersebut.Bak bidalan,kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.Dengan penguasaan tersebut ,pelajar mendapat manfaat daripada pelbagai aspek iaitu aspek kejayaan,kefahaman dan juga social.

Di Malaysia ,terdapat pelbagai kaum dan agama,oleh sebab itu,penguasan bahasa inggeris mempengaruhi  kehidupan seharian pelajar .Dengan itu,pelajar  senang  berkomunikasi ,sekali gus lebih berkeyakinan apabila bersama rakan –rakan belainan mahupun satu agama dan kaum serta mengukuhkan ikatan yang berkonsepkan “1 malaysia”.

Selain itu,di Negara orang pun pelajar dapat menyesuaikan diri.Senang bergaul dan memahami budaya di sana apabila mendapat peluang ke luar Negeri.Tidaklah seperti” katak di bawah tempurung” yang tidak tahu yang mana hujung yang mana pangkalnya.

Oleh itu,bahasa inggeris dimartabatkan sebagai bahasa antarabangsa dan juga bahasa kedua selepas bahasa melayu kepada kita.Dengan ini,pelajar dan juga masyarakat wajib mempelajari bahasa inggeris  walau apa cara sekalipun.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s